Client
Private
Year
2012
Status
Completed
Location
London
Photographer
Carlo Carossio

The existing dwelling is in the conservation area in Chelsea. It has a deep and narrow floor plate, with daylight penetrating from the east and west.  The proposed project aims to enhance the amount of natural light by investigating levels of transparency both vertical and horizontally, through a play of reflections and perspectives. That is the reason why we choose to build an extension in complete glass, and we used stainless steel for the structure in order to reflect the external landscaping.

The depth of the building should generate a visual connectivity between the living space and the external landscaping, whilst maximising transparency and natural daylight.  The choice of open space, creating a sequence of distinct functional areas, dismantled the concept of “room” for the context of spatial fluidity.  The service areas including toilet and laundry cupboard are all together. The dining area is planned in the basement, along with the kitchen area, while the ground floor is dedicated to the living room and a library room.

The creation of a core services behind the kitchen frees up the stairs by expanding existing wardrobes across wide spaces and creates a space for living.  Bedrooms, across three floors, maximise the spaces with furniture bespoke and create contemporary and cosy rooms.

Lighting Design by Viabizzuno.

Sustainability: Enhanced construction details to reduce thermal bridging and the addition of insulation to roofs floors and walls.  Recycled materials including insulation and re-used concrete aggregates.

Low energy LED lighting design, under floor heating and FSC and PEFC approved timber for internal and external surfaces.