Client
Public
Year
2014
Status
Competition
Location
London

Design. The units are designed as one and two storey, mixed along the development,

fanning out either side of a communal green centre.  These are staggered and broken up into Individual units to give a sense of ownership, whilst reducing the overall massing – entry points are defined by a projecting fin wall.  The articulation and orientation of the roofs mimic the existing rear Gore Road elevation.

The key building elements will conform to the green guide specification, the facing facades (north and south), are masonry to match the Gore Road buildings.  Timber elements to the window reveals and brise soleil help to visually soften, with slate grey roofing completing a simple palette of materials outlined by the Hackney Conservation Area.

Innovation. The building elements are broken down into a kit of parts, allowing various combinations and differing typologies to be created.  Each element within this kit has a sustainable attribute.

Sustainability. The roofs contain solar panels, and with a surface area of 50m2 give potential for effective rainwater and grey water harvesting.  Terraced roof areas provide vegetable gardens with food recycling and compost storage. The front façade has a central window which provides natural daylight to the living areas with external timber brise soleil.  Smaller openings based on 20% of the floor area with duel aspect facades are maintained, with one blank façade aiding privacy to adjacent properties.   The accommodation complies with the GLA space standards.

Where the site is constrained to its narrowest point a central communal space accommodates a recreational garden together with a recycling point.

To the east of the site 8no car parking spaces are reinstated together with the addition of a bike store.  The remaining 2no spaces are located on the western side of the development. Two accessible parking are provided adjacent to the wheelchair accessible homes.

All existing routes are maintained from the properties on Gore Road.  The access routes dictate the orientation of the units with paths, between the blank and shorter facades, intersecting the development providing a connection to Morpeth Road.

The rear façade, that faces the back of the Gore Road elevation, is articulated in such a way that lessens the impact from the existing gore road residents.  Landscaped elements including roof gardens and terraces help to reduce the visual impact furthermore.